Wolk in mijn hoofd: een getuigenis (De Warmste Week, deel 3)
"Zo lief, zo schattig, geniet ervan!" Genieten? Menen ze dat nu echt? Genieten? Waarvan precies? Het liefst van al wou ik hem meegeven met de boodschap: "Breng hem over 3 jaar terug. Als hij uit de luiers is, zelf kan eten en doorslaapt 's nachts. Mijn leven wordt opeens bepaald door iemand anders. Ik ben de controle volledig kwijt. Ik wil dit leven niet. Heb ik hier écht zélf voor gekozen?"
[...]
Ik had dit zwaar onderschat. het geven van de borstvoeding vond ik een zware opdracht. Ik keek enorm op tegen de volgende voeding en van zodra het moment naderde dat ik er weer aan moest beginnen, voelde ik de tranen weer langs mijn wangen lopen. Ik bleef halsstarrig volhouden, want zei tegen mezelf dat dit het beste voor mijn zoon was. Dat dit mede de oorzaak was dat ik er totaal onderdoor ging, dat zag ik op de moment (nog) niet.
[...]
Het ging van kwaad naar erger. Ik sliep niet. Niet in de materniteit, maar ook niet thuis. De baby lag in een bed naast mij, en bij elk klein zuchtje was ik bang dat er iets was en scheen ik met het licht van mijn gsm over zijn hoofdje. Ik telde de uren af naar de volgende ochtend. Ik deed geen oog dicht.
[...]
Ik was boos op alle moeders. Waarom had niemand mij hiervoor gewaarschuwd? Was ik de enige waarbij dit niet lukte? Waarom leek het bij de rest wel van een leien dakje te lopen? Wat deed ik verkeerd?
[...]
Mijn nieuwe rol als moeder ligt mij niet. Sterker nog: ik kan het niet aan. Ik word overspoeld door schuld en schaamte, maar weet dat ik hulp nodig heb. Dit is sterker dan mezelf. De diagnose komt keihard aan: postpartum depressie. Een opname is aangewezen om tot rust te kunnen komen, ondersteund en begeleid te worden, mijn zelfvertrouwen te herwinnen, te werken aan de band met mijn zoon,...
Deze moedige getuigenis komt van Friedl, de oprichtster van Wolk in mijn hoofd, al zal deze misschien voor veel jonge mama's wel bekend in de oren klinken.
Ook experts zijn ervan overtuigd dat het taboe van mentale moeilijkheden na de bevalling dringend aangepakt moet worden, zo ook professor dokter aan de KU Lueven en gespecialiseerd in perinatale psychiatrie, Titia Hompes: "Veel vrouwen hebben na de geboorte van hun kind depressieve gevoelens of zijn angstig. Ze hebben het gevoel dat ze de controle verliezen. Een kind krijgen is zo existentieel dat men dit echt heel goed wil doen. Falen is geen optie, en dus hebben ze het er moeilijk mee om hun omgeving te laten merken dat het niet zo goed gaat. ... De roze wolk is een mythe, die nodig doorgeprikt moet worden.” (De Standaard, 1/9/2018)
Voor meer getuigenissen kan je terecht op de site van Wolk in mijn hoofd of de BBC-documentaire Mothers on the Edge van Louis Theroux.
Zit je zelf met vragen of heb je nood aan een luisterend oor, dan vind je op de contactpagina van Wolk in mijn hoofd waar je in jouw buurt terecht kan.
We willen jonge ouders die het psychisch moeilijk hebben een hart onder de riem steken en kiezen daarom tijdens deze Warmste Week voor 'Wolk in mijn hoofd' als goed doel. Voor elk accessoire dat wordt verkocht van 2 december tot 23 december gaat er 10 % van de verkoopprijs naar deze vzw. Je kan je bestelling ook laten inpakken in het officiële Warmste Week-inpakpapier voor € 2 per product, hiervan gaat de volledige opbrengst naar Wolk in mijn hoofd.
(Illustratie uit het boek Good Moms have Scary Thoughts van Karen Kleiman en Molly McIntire)
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.